El CAC denuncia davant la Fiscalia 33 continguts d’Internet que promouen l’homofòbia

  • Els continguts, tots accessibles en obert, estan allotjats a YouTube, Dailymotion, fòrums, pàgines web i blogs
     
  • Els continguts consideren que l’homosexualitat és una malaltia i un desequilibri mental, i alguns dels comentaris en vídeos de YouTube demanen exterminar els homosexuals amb armes de foc
     
  • El Consell ha instat els proveïdors d’Internet que allotgen els continguts que els retirin de manera immediata

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha enviat un escrit a la Fiscalia de Barcelona en què denuncia la presència de 33 continguts d’Internet susceptibles d’incitar a l’odi i a la violència envers les persones LGBTI.

El CAC justifica l’actuació davant la Fiscalia per la possibilitat que la conducta detectada pugui ésser susceptible d’un delicte que tipifica l’article 510 de la Llei orgànica 10/1995, de 23 de novembre, del codi penal.

Els continguts analitzats usen expressions denigrants i ofensives contra el col·lectiu LGBTI, qualifiquen l’homosexualitat de perversió i consideren que es tracta d’una malaltia i un desequilibri mental.

També hi ha continguts d’amenaça, exhortació o relativització de la violència contra aquest col·lectiu. Entre d’altres, alguns del vídeos analitzats inclouen comentaris que proposen exterminar els homosexuals amb armes de foc. Així, per exemple:Que lo maten por maricones!”, “denle un tiro en vez de orina” o “viva los neonacis y mueranse putos homosexuales”.

Els 33 continguts denunciats són accessibles en obert a Internet. En concret, hi ha 26 vídeos de YouTube, 1 vídeo de Dailymotion, 2 fòrums, 2 pàgines web i 2 blogs. El vídeos han tingut 1.406.491 visualitzacions i han generat prop de 5.000 comentaris.

El CAC també ha enviat l’informe a la Direcció General de la Policia de la Generalitat; al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat; al Col·legi de Periodistes de Catalunya; a la Subdirecció General de Serveis de la Societat de la Informació de la Secretaria d’Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació i al Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat del Govern d’Espanya; al Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals,; i a l’Oficina per la no-discriminació de l’Ajuntament de Barcelona.

Així mateix, el regulador català ha requerit les empreses proveïdores d’Internet que retirin de manera immediata els continguts.

Descripció dels continguts

La visió conjunta dels continguts analitzats mostra l’existència d’un discurs que estigmatitza les persones LGBTI individualment i col·lectiva.

Per una banda s’identifica aquestes persones amb la pedofília o la pederàstia (en 19 de les 33 referències analitzades), i/o s’equipara l’homosexualitat a una anomalia, ja sigui com a perversió sexual o parafília (8 referències) o com a malaltia mental (9 referències).

Així mateix, en diversos vídeos s’afirma que les persones LGBTI tenen com a objectiu l’abús sexual infantil: “La conducta homosexual es un TRASTORNO DE IDENTIDAD y lo que buscan los sodomitas es PERVERTIR NIÑOS Y VIOLARLOS.”

També es qualifica l’homosexualitat de perversió, parafília o malaltia mental: “La homosexualidad es una enfermedad, un desequilibrio mental y, más aún, químico. La homosexualidad es tan anormal como una mano de seis dedos”.

L’estigmatització del col·lectiu LGBTI estableix un entorn discursiu favorable a l’agressió en el marc de les xarxes, ja sigui verbal, amb l’ús d’expressions denigrants i ofensives (en 23 referències), o amb l’amenaça, l’exhortació o la relativització de l’ús de la violència contra aquest col·lectiu (4 referències).

L’informe ha estat aprovat per Ple del CAC per unanimitat en la sessió tinguda el 29 de novembre.

Anàlisi de la presència a Internet de continguts susceptibles de justificar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia