Retiren 4 continguts d’internet que incitaven a la mort per suïcidi denunciats pel CAC
-
Continguts com 13 formas de suicidarse (YouTube) i Respuestas: ¿Algunas pastillas para morir sin dolor? (Yahoo!) han estat eliminats
-
A més, YouTube ha inclòs l’advertiment i l’obligació de registre previ com a major d’edat en altres dos vídeos
Les empreses Google, Twitter i Yahoo! han retirat 4 dels 15 continguts d’internet que incitaven a la mort per suïcidi i que van ser denunciats pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). A més, YouTube ha inclòs un advertiment i l’obligació de registre previ com a major d’edat en dos altres vídeos. En total, per tant, hi ha hagut resposta en 6 dels continguts denunciats.
El 5 de maig el CAC va presentar una denúncia davant la Fiscalia de Catalunya contra 15 continguts per considerar que eren susceptibles d’un delicte tipificat en els articles 143.1 i 147 del Codi penal. El mateix dia, el Consell es va adreçar a les empreses proveïdores del servei i els en va demanar la retirada.
En concret, Twitter ha retirat el compte @suicidas_frases, mentre que Google (propietària de YouTube) ha suprimit el vídeo 13 formas de suicidarse i ha inclòs un advertiment i l’obligació de registrar-se com a major d’edat quan s’intenta accedir als dos vídeos següents: Carta de suicidio para mamá i Palabras de una joven suicida.
Igualment, Yahoo! ha suprimit el fòrum Respuestas: ¿Algunas pastillas para morir son dolor?, mentre que Google ha eliminat el blog Suicidio.
El president del CAC, Roger Loppacher, i la presidenta de l’associació Després del Suïcidi-Associació de Supervivents, Cecilia Borràs van presentar el 8 de maig un informe en el Col·legi de Periodistes de Catalunya en què denunciaven la presència de continguts a internet que inciten a la mort per suïcidi. Els continguts exhortaven directament altres persones a suïcidar-se i els recomanaven diversos mètodes. Així mateix, es constatava la proposta de crear “grups suïcides” o bé s’instava a formar part d’un suïcidi doble o col·lectiu.
Segons dades de l’OMS, cada 40 segons, una persona es lleva la vida al món. A Catalunya, l’any 2015 van morir 495 persones per suïcidi.
Quatre informes del CAC
El CAC, que el 2015 va iniciar les actuacions en l’àmbit d’internet, ha realitzat fins ara quatre informes: un primer dedicat als webs que mostren pornografia infantil; un segon sobre els webs que promouen l’anorèxia i la bulímia; un tercer sobre continguts que inciten a la violència masclista; i el presentat el 8 de maig, sobre continguts de risc en relació amb el suïcidi.
El resultat dels tres primers informes va ser la retirada, per part de YouTube, dels cinc vídeos denunciats en l’informe sobre violència masclista, així com la supressió de 3 dels 10 blogs esmentats en el mateix informe, per part de Google i Hispavista.
El Consell també va demanar a YouTube el mes de febrer passat la retirada de les còpies d’un vídeo on apareixia un captaire rebent unes galetes amb pasta de dents. L’actuació del CAC es va saldar amb la retirada de quatre còpies del vídeo, que reproduïen el vídeo original, retirat en el seu moment per l’autor.
El CAC està treballant conjuntament amb consells audiovisuals d’altres països que també han iniciat actuacions en el camp d’internet, per intercanviar experiències davant el que consideren un fenomen comú.
En paral·lel, el CAC ha elaborat una sèrie d’eines per ajudar a combatre els continguts de risc. Aquestes eines, en format de consells per a les famílies, filtres o vídeos didàctics, es troben disponibles al lloc web de l’organisme.
Anàlisi de la presència a internet de continguts de risc en relació amb la mort per suïcidi
(en la difusió pública de l’informe s’han eliminat les URL dels continguts en qüestió).